WTOCDHome | Contact | Locatie | Info WTOCD
  
M-Screen
  
M-Screen

Screening van melee briljanten
Doel
WTOCD (Wetenschappelijk en Technisch Onderzoekscentrum voor Diamant) heeft een automatisch screeningtoestel voor melee ontwikkeld in samenwerking met HRD Antwerp. De geavanceerde technologie om diamant te groeien in een lab bestaat al decennia. Tot enkele jaren geleden werd deze techniek enkel gebruikt om de markt te voorzien van industriële diamant. Door de evolutie van de technologie en de daling van de productiekosten zijn laboratory-grown diamanten van edelsteenkwaliteit tegenwoordig ook financieel rendabel geworden. Meer en meer bedrijven wagen zich aan de productie van laboratory-grown (synthetische) diamant met als gevolg een grote instroom van dergelijke diamanten op de markt. De kwaliteit van deze laboratory-grown diamanten maakt dat ze moeilijk te onderscheiden zijn van hun natuurlijke variant. Alle labo’s van HRD Antwerp hebben de expertise en de hoog-technologische toestellen die nodig zijn om laboratory-grown diamanten te screenen en te identificeren. De kosten van deze onderzoeken zijn echter vaak groter dan de waarde van de kleine diamantjes. De ontwikkeling van een automatische melee screener werd daardoor noodzakelijk. Om aan deze vraag te voldoen heeft het WTOCD een screeningapparaat, de M-Screen, ontwikkeld dat gecommercialiseerd zal worden door HRD Antwerp.
Beschrijving
M-Screen Melee screening deviceM-Screen screent op potentiële laboratory-grown diamanten, potentiële HPHT behandelde diamanten en simulanten. Het toestel screent ronde briljantjes tussen 1 en 20 punten aan een zeer hoge snelheid. Het toestel sorteert deze ronde briljantjes volledig automatisch en aan een topsnelheid van minimum twee diamantjes per seconde (7.200 diamanten per uur). Het hoog technologische toestel kan zelfs meer dan 10.000 diamanten per uur verwerken, afhankelijk van de grootte en hoeveelheid van de steentjes.

De M-Screen demo film
M-Screen: the movie

Deze promofilm geeft een overzicht van de kenmerken van M-Screen.
Huidige status
Momenteel bouwt WTOCD de eerste prototypes voor gebruik in de sector. Op basis van de ervaringen en resultaten van deze toestellen zal de commerciële versie worden verder ontwikkeld en overgedragen aan HRD Antwerp Equipment. HRD Antwerp zal, naast de commercialisatie van de M-Screen, ook een melee screeningdienst met de M-screen aanbieden in het diamant lab in Antwerpen. HRD Antwerp biedt ook een Laboratory Grown diamantcertificaat aan voor grotere diamanten, dat garant staat voor transparantie.
Contact
Alle informatie over M-Screen en zijn toepassingen...
Dir. Yves Kerremans, WTOCD
(Wetenschappelijk en Technisch Onderzoekscentrum voor Diamant), Lier, België.