WTOCDHome | Contact | Locatie | Info WTOCD
  
  
D-Screen

Identificatie van synthetische en HPHT behandelde diamanten
Doel
Dit toestel identificeert snel en betrouwbaar diamanten die zijn synthetisch noch HPHT kleur verbeterd vanuit een partij geslepen kleurloos of bijna kleurloze diamanten (kleur D J).
Beschrijving
Diamant sector bedreigt door synthetische en behandelde stenen.
Tot de jaren zestig was een kleurloze of bijna kleurloze diamant per definitie een natuurlijke steen. In de jaren tachtig zag men de eerste synthetische sierdiamanten op de markt verschijnen gemaakt met behulp van HPHT synthese (HPHT = hoge druk, hoge temperatuur). In 1999 begonnen de eerste verslagen van commerciële HPHT behandeling te verschijnen. Dit proces kreeg veel aandacht, omdat de techniek sommige bruine diamanten in kleurloze kan veranderen. Het was immers de eerste techniek voor het 'verwijderen' van kleur. In 2001 kondigde de Amerikaanse firma Apollo Diamond haar plannen voor de productie van synthetische diamant met behulp van CVD technieken (chemisch opdampen depositie) aan. Ook werd bekend dat het was mogelijk om de bruinachtige kleur van sommige CVD diamanten te verwijderen tot kleurloos met behulp van de HPHT behandeling. De komst van deze nieuwe technieken luidde een enorme uitdaging voor wetenschappers en onderzoekers in.

D-Screen open
Na jaren van onderzoek, is de ‘D-Screen’ ontwikkeld om het vertrouwen te versterken in diamanten.
De D-Screen is een praktisch onderzoeksapparaat ontwikkeld door WTOCD en HRDAntwerp research. Het onderscheidt stenen die niet synthetisch zijn en niet HPHT kleur verbeterd zijn van stenen die potentieel synthetisch kunnen zijn of misschien hun kleur verbeterd hebben gehad door middel van HPHT.
Is uw diamant NATUURLIJK, SYNTHETISCH en/of BEHANDELD om een ‘perfecte’ kleur te hebben?

Wat u moet weten over kleur

Types van diamant
Een diamant met een perfecte kristalrooster geheel uit koolstof zou volledig kleurloos zijn. In werkelijkheid echter bevatten alle diamantkristallen atomaire onzuiverheden en structurele gebreken. We noemen deze gebreken kleurcentra omdat zij verantwoordelijk zijn voor de kleur van een diamant. De meest voorkomende atomaire onzuiverheid in een diamant is stikstof. Gebaseerd op de aanwezigheid van dit atoom in het diamantrooster, kan men diamanten in twee hoofdgroepen klasseren. Type I diamanten bevatten een hoger niveau van stikstof, terwijl type II diamanten vrijwel geen stikstof bevatten.

Type I diamanten
Type I diamanten zijn goed voor de grote meerderheid van geslepen diamanten (meer dan 98%). De aanwezige stikstof-atomen kunnen gegroepeerd (type Ia) of geïsoleerd (type Ib) zijn. Omdat sommige van deze groepen stikstof blauw licht absorberen, hebben type Ia diamanten vaak een lichtgele kleur die kan variëren tot bruingeel of bruin. Diamanten met geïsoleerde stikstof-atomen (type Ib) hebben meestal een diepe geel tot oranje kleur. Natuurlijke type Ib diamanten zijn zeer zeldzaam, minder dan 0,1% van de totale hoeveelheid natuurlijke diamanten van edelsteenkwaliteit. Na hun vorming blijven de meeste diamanten in het bovenste gedeelte van de mantel van de aarde voor miljoenen jaren onder hoge druk en onderworpen aan hoge temperaturen. In deze omgeving, de groeien de stikstof-atomen geleidelijk samen tot aggregaten, dus de diamanten wijzigen van type Ib naar type Ia. Synthetische diamanten zijn echter altijd erg jong dus bevatten ze meestal een zeer hoog relatief niveau van geïsoleerde stikstof.

Type II diamanten
Type II diamanten bevatten verwaarloosbare niveaus van stikstof. Omdat stikstof over het algemeen de meest prominente onzuiverheid is, kan dit type van beide als de zuiverste vorm van diamant worden beschouwd. Men kan ook hier twee subgroepen onderscheiden; Dit zijn type IIa en type IIb. De eerste groep is zeer zuiver en volledig kleurloos. Deze stenen, bevatten echter vaak structurele gebreken die ze een bruin-roze kleur kunnen geven. Type IIa diamanten zijn zeer zeldzaam in edelsteenkwaliteit (ongeveer 1 tot 2% van alle diamanten), en de meest beroemde kleurloze diamanten zoals de Cullinan en de Koh-I-Noor zijn van dit type. Type IIb diamanten (minder dan 0,1% van alle diamanten) hebben boor-atomen in het kristalrooster. Dientengevolge, zijn deze diamanten blauw, hoewel ze ook bruin en grijs tot bijna kleurloos kunnen zijn. Alle natuurlijke blauwe diamanten zijn type IIb, dus ook de bekende/beruchte Blue Hope diamant.
Wat je moet weten over behandelingen
 
HPHT kleurbehandeling
HPHT DiagramGeneral Electric (GE) ontwikkelde de hoge druk (HP) - hoge temperatuur (HT) behandeling in het midden van de jaren negentig met als doel van het veranderen van de kleur van 'lagere kwaliteit' (lees: lichtbruine) diamanten. Met deze behandeling, wordt de steen verwarmd tot een temperatuur van meer dan 2100 ° C. Om te voorkomen dat de diamant omgevormd word tot grafiet, vindt dit plaats op een zeer hoge, stabiliserende druk. De bruine kleur in sommige types van diamant (incl. type IIa) is gekoppeld aan de aanwezigheid van plastische vervorming of gebreken in het kristalrooster. HPHT behandeling verandert deze gebreken in de kristalrooster en de oorzaak van de kleur verdwijnt. Het gehele proces duurt vaak slechts een paar minuten, maar de diamant moet vervolgens worden geslepen om het mat, gecorrodeerde oppervlak te verwijderen en weer laten schitteren.
Het uiteindelijke resultaat van deze behandeling is sterk afhankelijk van de oorspronkelijke eigenschappen en het type van de behandelde diamant. Vandaag, kan men beginnen met een bruin, grijs of lichtgele diamant, en een hele reeks van kleuren gaande van intens geel, groenachtig geel, roze, blauw en kleurloos bereiken.


HPHT synthese
Het doel van deze techniek is een synthetische diamant produceren door de voorwaarden van de vorming van diamanten diep in de aarde te repliceren. Door het aanbrengen van een hoge druk (HP) en hoge temperatuur (HT) aan een koolstofbron, word een synthetische diamant “gesmeed”. De eerste dergelijke steen werd geproduceerd in 1953 door Zweedse onderzoekers van ASEA, snel gevolgd door General Electric en De Beers. Sinds de jaren zeventig heeft men diamanten van edelsteenkwaliteit aldus kunnen produceren die vandaag worden verkocht voor ongeveer 30% van de prijs van een natuurlijke diamant. Door de voorwaarden stabiel te houden voor een langere tijd, kan men een een ruwe diamant van 2 tot 3 karaat in slechts een paar dagen 'groeien'. De meerderheid van deze stenen zijn fel geel tot oranje gekleurd dankzij de aanwezigheid van stikstof-atomen in het kristalrooster. Ze zijn type Ib diamanten. Het is ook mogelijk om kleurloze (lees: stikstofvrije) diamanten te groeien, maar de betrokken technische problemen blijven omvangrijk en dergelijke stenen zijn nagenoeg niet aanwezig op de diamant markt.

CVD synthese
“Chemical Vapour Deposition” is het proces waardoor diamant wordt geproduceerd uit een (koolstofhoudend) gas. Het principe was al bekend in de jaren negentienhonderd dertig, maar het duurde tot het begin van deze eeuw voordat men slaagde om één groot diamant kristal te groeien in plaats van polykristallijne materiaal. Het gas (meestal methaan) wordt verwarmd tot een zeer hoge temperatuur. Atoomverbindingen zijn dan afgebroken, waarna de koolstofatomen kunnen 'precipiteren' op een oppervlak. Onder de juiste omstandigheden, wordt een enkel kristal gevormd dat laag per laag dikker wordt. Een typische snelheid voor een goede kwaliteit diamant is de helft van een millimeter per dag. CVD diamanten zijn - vanwege technologische problemen - meestal lichtbruin in kleur, waardoor ze relatief onaantrekkelijk zijn voor de gemiddelde diamanthandelaar. Echter maakt HPHT behandeling het vaak mogelijk om de bruine kleur te verwijderen. Onmiddellijk kleurloze diamanten na het groeien zullen ook, naar verwachting, in de toekomst beschikbaar worden.

D-Screen, compact, betrouwbaar en snel!
Eerst kijken we na of de steen een diamant is, geslepen (een facet is voldoende), kleur D tot J, en met een gewicht tussen 0.20 and 10 caraat.
we plaatsen de te onderzoeken diamant met de tafel naar beneden op de detector. Sluit het toestel en na een aantal seconden zal één van de leds oplichten en kan je het resultaat aflezen:
DScreen result indicators
- groene led: de diamant is niet synthetisch en niet HPHT kleur verbeterd.
- oranje led: de diamant kan synthetisch of HPHT kleur verbeterd zijn, de diamant moet verder in het labo onderzocht worden.
- rode led: lage batterijspanning of defect toestel

D-Screen characteristics
- compacte afmetingen: 4 x 5 x 15 cm
- gebruik: batterij of netstroom (inclusief kabel)
- gewicht: 325 g, inclusief batterij
- spanning: 9 V DC, 250 mA
- adapter input: 110-230 V 50/60 Hz
- adapter output: 9 V DC, 300 mA

De voordelen van D-Screen:
- Eenvoudige controle om te kijken of stenen niet synthetisch of HPHT kleur verbeterd zijn volgens de huidige technologie
- snel en correct resultaat
- compact en gebruiksvriendelijk
- ergonomisch
- mobiel gebruik (batterij)
- prijs/qualiteit
- alle diamantslijpvormen zijn mogelijk
- screening van +/- 200 stenen/uur
Contact
Voor Commerciële applicaties:

, website Comdiam

Voor experimentele applicaties en advies: