WTOCDHome | Contact | Locatie | Info WTOCD
  
  
EOS

Ultieme snijmachine
Doel
Ontwikkeling van een snijmachine met hoge kwaliteit en opbrengst voor alle typen van diamant goederen.
Beschrijving
Bruting
In vroegere dagen, werd snijden voornamelijk uitgevoerd door een proces met losse schurende korrels, afkomstig van diamanten door ze tegen elkaar te wrijven of tegen een diamantgereedschap. Maar dit leidt vaak tot fracturen ("baard" en "gletsen") en afschilferen aan de randen van het plateau. Diamant snijden met vaste korrels is beperkt bewerken in een zachte kristalrichting. Als de binding van het abrasief met het binmiddel te stevig is dan heeft het gereedschap de neiging om bot te worden. Als we bewerken in een harde kristalrichting dan merken we een substantiële, tot 100 keer, lagere materiaalverwijdering.

ELID
In een ELID (“Electrolytic In Process Dressing”) systeem wordt de binding kunstmatig verzwakt door een electro-chemische reactie. Dit veroorzaakt het lossen van de korrel en het creëren van een nieuw scherp oppervlak op de slijpsteen. Deze technologie wordt toegepast in sommige snijmachines voor sierdiamant van Russische makelij. Ons onderzoek toonde aan dat ELID moeilijk is te tunen als de eigenschappen van het werkstuk frequent wijzigen (zoals in het geval van mono-kristallijne natuurlijke diamant). Om dit op te vangen wordt de electro-chemische actie sterk geactiveerd om te voorkomen de we met een botte slijpsteen zouden bewerken. Deze manier van werken is enkel economisch toepasbaar met goedkope slijpstenen vanwege een hoog afslijtritme. Daarenboven is de electrolyse niet constant en moet het process worden fijngeregeld door temperatuur invloeden en wijzigende chemische samenstelling in de tijd van het electroliet. Vooraf dresseren en op vorm brengen van de slijpsteen zijn noodzakelijk voor optimale performantie en kwaliteit in diamantbewerking.

EOS-process

EOS bruting machineWTOCD ontwikkelde een nieuw snijprincipe waarbij de bewerking wordt bereikt in een constante optimale conditie zonder het gebruik van elektrolyse en zijn nadelen. Een zorgvuldige selectie van de slijpsteeneigenschappen, machine parameters en slijpeigenschappen kunnen we alle types van diamanten met hoge kwaliteit afwerken bij hoge materiaalafnames. De slijpsteen blijft scherp en vlak gedurende haar hele leven zonder enige noodzaak voor “out of process dressing”. Deze voorwaarde is inherent aan de setup en wordt daarom gegarandeerd door de toepassing.
Snijkenmerken
-  Rondheid rondist typisch beter dan 15 μm
-  Loodrechtheid rondist/tafel beter dan 0,1
-  ‘Baardloze’ rondist. Goederen met micro cracks kunnen zonder beschadiging bewerkt worden
-  Glad oppervlak met satijnen afwerking, geen groeven of slijplijnen
-  Snijden zonder uitbreken van de facetranden. Ideaal voor het herstellen van diamanten.
-  Stenen met hoge spanning, zelfs in de snijzone, kunnen bewerkt worden zonder enige schade
-  Beschadigingen (gletsen) aanwezig in het ruw breken niet door in de steen
-  Geen beschadiging van de diamant.
Voorbeelden van de EOS-snijmachine
EOS picture 1EOS picture 2EOS picture 3 EOS Demo video

EOS movieDeze film toont alle aspecten van deze snijmachine. Naast de principes komen ook het monteren van de diamant en de bediening van de machine ter sprake.
Contact
Voor Commerciële applicaties:

, website Comdiam

Voor experimentele applicaties en advies: