WTOCDHome | Contact | Locatie | Info WTOCD
  
  
SOLID

3D Laser modeling voor diamant
Doel
3D-modellering van diamant door een laser om een zeer nauwkeurige resultaat met minimaal materiaalverlies en bewerkingsrisico te bereiken.
Beschrijving
Solid interior SOLID is een acroniem voor "Scanner,Optimizer and Laser Integrated Device" en het is een middel om laser-zagen/snijden en een visie systeem als een enkele eenheid te combineren. De volgorde van de acties van SOLID kunnen worden afgeleid uit zijn naam: meten (scanner), optimaliseren van het rendement (optimizer) en simuleren en de uitvoering van het laserproces (laser).
Op een commercieel beschikbare lasermachine voor diamantberwerking, werd er een revolutionaire 3D-processing tool samengesteld en opgebouwd. Door toevoeging van 3 vrijheidsgraden (1 translatie en 2 rotaties), een meettoestel en speciale software, is een krachtig hulpmiddel voor het laseren van diamanten ontwikkeld. Door het beschikbaar maken van 3D-verwerking, is laser verwerking niet meer beperkt tot kerven, zagen en 2D-snijden. Dankzij SOLID kan een diamant worden getafeld, gesneden en geblokt. Niet alleen voor ronde diamanten (briljant) maar ook voor elke denkbare vorm. Bovendien omdat SOLID gebruik maakt van de krachtige visiesoftware kan een optimalisatie voor maximale opbrengst (rekening houdend met de kenmerken van de steen) gemakkelijk worden bereikt.

SOLID Diamond laser processing
Laserbewerking biedt vele voordelen in vergelijking met klassieke diamantbewerking:
-    Hoge snelheid
-    Geen zoeken van de wasrichting
-    Materiaal recuperatie
SOLID voegt hier aan toe:
-    Tafel aanleggen, snijden en facetteren van elke vorm
-    Geen onnauwkeurige en tijdverslindend manuele montering
-    Mogelijkheid om elk facet, of rondist, op een ruwe diamant te markeren
-    Overnemen van markeringen op de diamant
-    Volledig geautomatiseerd systeem
 
De machine heeft een “pick and place” eenheid om meten en optimaliseren buiten de machine mogelijk te maken. De houder van de diamant heeft een informatietag met de mogelijkheid van lezen en schrijven. Na de besluitvorming worden de gegevens op een server geplaatst met de tag-index als een sleutel. De diamant wordt met de houder geplaatst in een lade naast de machine. Nadat de lade volledige, of gedeeltelijk gevuld is, kan de Storage tray for measured diamondsverwerking starten. De “pick and place” robot neemt de eerste houder en plaatst deze boven de tag-lezer. De informatie van de tag wordt gelezen en de overeenkomstige gegevens van de server worden geladen. De gegevens bevatten de bewerkingsinstructies en de diamant wordt gepositioneerd onder de laser. Na het verwerken van de eerste taak controleert de machine de resterende taken voor deze diamant.  Als de taaklijst leeg is dan wordt de diamant opgepikt door de “pick and place” robot en verhuist terug naar de lade. Dit proces wordt herhaald totdat alle diamanten in de lade zijn verwerkt. Tijdens de verwerking kan de lade worden herschikt en stenen kunnen worden toegevoegd. Een van de belangrijkste voordelen van deze machine is de flexibiliteit en nauwkeurigheid voor laserbewerking van fancy slijpvormen. Het algehele risico op schade is zeer klein, maar het wordt vermenigvuldigd per taak/diamant.
Contact
Voor Commerciële applicaties:

, website Comdiam

Voor experimentele applicaties en advies: