WTOCDHome | Contact | Locatie | Info WTOCD
  
  
Modellen

Modellen van A tot Z
Plastic Diamant Modellen
De diamantsector gebruik al lang driedimensionale modellen. Gietstukken van ruwe diamanten worden gebruikt als een instrument voor de besluitvorming van het proces. De driedimensionale modellen van ruwe en geslepen stenen zijn ook zeer efficiënt voor educatieve doeleinden. Tijdens de verschillende diamantcursussen over diamant evaluatie en verwerking zijn modellen onmisbaar. Een foto zegt meer dan duizend woorden. Een 3D-model geeft nog meer informatie. Driedimensionale modellen kunnen ook voor PR-doeleinden worden gebruikt en in sommige gevallen hulp bieden om hoge verzekeringspremies te voorkomen. In dit artikel worden enkele belangrijke bewerkingsprocessen gebruikt om 3D-modellen te maken. WTOCD past CAD/CAM technieken toe om een snelle en universele methode te implementeren met een hoge standaard van resultaten. Verschillende methoden kunnen worden toegepast om modellen te produceren.
Gieten
Giettechnieken kunnen modellen zeer snel produceren, maar vereisen een mal. Het voordeel van deze techniek is dat de mal herbruikbaar is. Het nadeel is de noodzaak om van bramen en sporen van gietgaten te verwijderen. Rapid prototyping Stereo lithografie is een zeer vaak gebruikte rapid prototyping-techniek. Een 3D-model wordt gebouwd uit verschillende lagen bijvoorbeeld door verharding van een polymeer vloeistof onder invloed van laserlicht. De haalbare resoluties (laagdikte 0,125 mm en kleinste detail 0,5 mm) zijn niet voldoende om diamant modellen te maken.
Klassiek frezen
Om een 3D-model met de klassieke methode te frezen moet het een na het ander facet worden geplaatst onder de frees. Dit manueel hanteren is zeer tijdrovend en veel expertise is vereist. Bovendien zijn berekeningen van hoeken en diepten nodig, wat resulteert in een lange productietijd.
CAD/CAM
Het ontwerp (Computer Aided Design) en de voorbereiding van de productie (Computer Aided Manufacturing) zijn geautomatiseerd. De werkvoorbereiding beschrijft de manier van frezen en de nodige gereedschappen en snijsnelheden. Tot slot wordt een computerprogramma voor het freestoestel (Computer Numerical Control) gegenereerd. WTOCD gebruikt de CAD/CAM-methode voor zijn belangrijke voordelen: Reproduceerbaarheid
Reproduceerbaarheid
alle ontwerp- en voorbereiding moet slechts eenmaal worden gedaan
Onafhankelijk van de complexiteit van de steen
ruwe stenen en complexe vormen kunnen worden gefreesd zonder enig probleem.
Beschikbaarheid van 3D-tekeningen
In tegenstelling tot 2D-tekeningen zijn de 3D-tekeningen altijd dimensioneel realiseerbaar. Deze tekeningen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor registratie van tekeningen en modellen.
Contact
Technisch adviseur Ing. Guy van Goethem, WTOCD